Sunday, August 28, 2011

HO di Hospital Muar

Alhamdulillah, aku diterima bekerja di Hospital Muar, pada 25hb Julai lalu.

Saat amat bermakna.
Dua hari pertama adalah orientasi tentang beberapa perkara penting seperti patology ,haematology, isi borang dan sebagainya. Hari ketiga adalah hari yang amat mendebarkan bila aku diberitahu posting mana yang aku akan dapat. POSTING SURGERY!!!

Huh... sangat sukar dan payah, namun kena hadapi dengan tabah!

Waktu bekerja 7am - 10pm.
Pada awalnya aku merasa tidak yakin mampu hadapi saat bekerja yang agak panjang dan membebankan. Namun setelah mencuba, alhamdulillah aku mampu harunginya dengan baik. Jam 6.30am aku keluar ke Hospital, menumpang kereta rakan sekerja.Jam 10pm lebih aku balik. Gelap pagi bertembung gelap malam.

Inilah kehidupan aku. Namun ia adalah ujian. Tagging aku 2 minggu untuk mengadaptasi di posting surgery. Alhamdulillah, dapat harungi dengan sebaiknya walaupun banyak kelemahan perlu dibaiki.

Berat badan aku hilang 5 kilogram dalam 2-3 minggu bekerja. Fuhh... Aku banyak minum air berbanding makan terutamanya masa puasa. Memang kuranglah diet.


Apapun, kena harungi posting ini dengan sebaiknya. Demi kejayaan masa depan.

Saturday, August 27, 2011

Doktor

Salam sejahtera wahai pelawat blog ini.


Alahamdulillah sudah sebulan aku menjadi HO di Hospital Pakar Sultanah Fatimah,the only hospital 'PAKAR' di Malaysia . Hehehe.

Pengalaman ?

Untuk tajuk pertama ini : Bersedia untuk menanggung salah rakan sekerja.


Kita akan lakukan terbaik untuk diri kita. Akan tetapi suatu masa, kita akan menanggung kesalahn orang lain.
Pengalaman aku, suatu hari itu, cubicle aku jaga, ada pesakit dari cubicle lain masuk dan 'plan' dia untuk buat CECT abdomen hari yang aku jaga. Semua borang sudah siap. Aku tak tahu sangat pasal pesakit ini kerana pagi itu aku belum sempat nak tengok pesakit tu, kawan aku sudah siap 'review ' patient tu untuk CECT scan. Maka, aku assume dia sudah bereskan. Tak perlu aku cover lagi patient tu.

Namun, apa yang berlaku, pesakit ini cancel buat scan CECT kerana ada allergy seafood yang telah dinyatakan dalam datanya tetapi borang scan CECT ditanda tiada allergy. Maka, terbatal appointment pagi itu. Aku terkejut juga. Aku tengok borang itu dan siapa yang buat. Malah pagi itu, rupanya tiada siapa yang perasan bahawa borang itu salah tanda dan tiada semakan oleh sesiapa pun. Aku pula percaya bulat-bulat pada kawan aku yang sudah review pesakit tersebut.

Impaknya, MO memanggil aku. " Fadzli, you know why this patient cancel CECT?!" . Aku dengan muka sedih dan bersalah, " Yes, i know. Because of allergy history. " Dalam hati aku, bukan aku yang siapkan borang itu semua. Namun, kerana aku yakin suatu masa nanti aku mungkin ada buat salah, maka, aku kena bersedia dengan keadaan sebegini. Aku mahu memberitahu siapa yang incharge pesakit itu sebelum ini, tetapi aku tidak mahu dia kena marah kerana dia pun letih dan penat dengan kerja. Maka, aku tabahkan hati menerima marah atas kesilapan orang lain. Lagipun , orang kata, aku ini bukanlah hebat mana pun. maka, inilah masanya aku belajar daripada kesilapan. Just do it!.

Maka, MO tersebut memberi amaran dan memaksa aku buat surat keterangan mengapa aku melakukan kesilapan. Kena hantar sebelum pukul 5pm. Aku siap type pukul 5pm. ahahaha!! Memang cari nahas. Aku call Dr MO tersebut.  Kena sound sebab hantar lewat, tapi dia terima juga.  Aku punyalah tunggu. Akhirnya, dia baca dan terima. Alhamdulillah, saat itulah yang aku suka walaupun rekod aku sudah tercalar. huhu..

 Pengajarannya, jangan ambil ringan dan pastikan semuanya  diurus dengan baik teratur dan tepat. InshaAllah berjalan lancar.

Ini salah satu pengalaman aku lah dalam minggu ini.

Aku belajar banyak dengan MO Hospital Muar. Terima kasih semua. :)